حقوق خصوصي از قديمي‌ترين رشته‌هاي دانش حقوق و اساس بسياري از رشته‌هايي است كه در سال‌هاي اخير به دليل توسعه اين دانش در نظام آموزشي رسمي كشور به عنوان رشته مستقل تدريس مي‌شود، در واقع موضوع حقوق داخلي در تقسيم‌بندي كلي سنتي به دو حوزه حقوق خصوصي و حقوق‌عمومي تقسیم میشود.
بر پايه اين تقسيم‌بندي كليه رشته‌هاي مرتبط با حقوق داخل كشور در يكي از دو گروه فوق قرار مي‌گيرند.بنا براين حقوق خصوصي در معنای عام شامل كليه‌ی رشته‌هايي است كه قواعد حقوقي مورد بحث در آن‌ها روابط اشخاص جامعه با يكديگر را تنظيم مي‌كند . در حال حاضر موضوعات مورد بحث در رشته حقوق خصوصي دانشگاه‌هاي كشور به طور كلي به دو حوزه‌ی حقوق مدني و حقوق تجارت مربوط هستند هر چند واحدهاي درسي ديگري نيز در اين رشته تدريس مي‌شود ولي تاكيد اصلي بر آموزش حقوق مدني و حقوق تجارت در سطوح پيشرفته و تطبيقي است.

رشته حقوق خصوصي، در واقع حقوق مادر محسوب شده و به تنظیم روابط بین افراد جامعه با یکدیگر می پردازد و دولت در آن نقش قابل توجهی را ایفا نمی نماید. این شاخه حقوق از مباحث حقوق مدني، مسئوليت مدني،حقوق تجارت، آيين دادرسي مدني، متون فقه، قواعد فقه و اصول فقه بحث مي‌نمايد. دانشجويان اين رشته پس از فراغت از تحصيل تسلطي بر مباحث پيش گفته پيدا مي‌نمايند. جهت ورود به اين رشته از حقوق لازم است دانشجويان در آزمون كارشناسي ارشد حقوق شركت نمايند. آزمون دانشگاههاي سراسري معمولاً در بهمن ماه هر سال و آزمون دانشگاه آزاد در ارديبهشت ماه هرسال برگزار مي‌شود. .در آزمون كارشناسي ارشد رشته حقوق خصوصي از داوطلبان در پنج عنوان درسي امتحان به عمل مي‌آيد كه هر يك داراي منبع  و ضرایب خاصي براي مطالعه بوده.