رشته معارف اسلامي و حقوق از زيرشاخه‌هاي رشته حقوق خصوصي محسوب مي‌شود كه براي اولين بار در سال  1385در دانشگاه قم و امام صادق (پردی خواهران) ارائه گرديده و به مباحث مربوط به حقوق خانواده مي‌پردازد.
در آزمون ارشد رشته معارف اسلامي و حقوق (حقوق خانواده) از داوطلبان در هفت عنوان درسي امتحان به عمل مي‌آيد كه هر يك داراي منبع و ضرایب خاصي براي مطالعه بوده .

ضرورت و اهمیت این دوره در جلوگیری از رها شدن کارشناسان متعهد فقه و حقوق و جذب این سرمایه های انسانی در جهت آموزش و تربیت در حوزه خانواده در بعد فقهی، حقوق و معارف اسلامی است. مطالعه و تحقیق پیرامون حقوق و مسئولیت های اعضای خانواده نسبت به یکدیگر و تربیت محققان و پژوهشگرانی که بتوانند در سیاستگذاری و برنامه ریزی آینده جمهوری اسلامی ایران در حوزه خانواده، گام های مثبتی بردارند، هدف اصلی تشکیل این دوره است این رشته برای اولین بار توسط این دانشگاه در ایران راه اندازی شده و با درک دیدگاه های اسلامی درباره هویت و جایگاه زن و مرد در نظام هستی و مسائل زنان برپایه منابع اصیل و در جهت تبیین مبانی اندیشه دینی، دفاع از اسلام در برابر پرسش ها و شبهات و نقد و بررسی دیدگاه های منسوب به اسلام، اهداف دیگر خود را دنبال نمود . تربیت حقوقدانان، وکلاء، قضات و اساتید متعهد و معتقد به مبانی اسلام، کارکرد دیگری است که از این دوره انتظار می رود. برنامه ریزی این دوره و واحدهای آن به گونه ای است که ضمن ایجاد انگیزه تحقیق و تتبع در دانشجویان، می تواند آنان را به شناسایی مشکلات فقهی- حقوقی خانواده با توجه به بحران های موجود این سؤالات، ترغیب نماید.

 طول دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته حقوق خانواده، چهار نیم سال (دو سال) و حداکثر پنج نیم سال تحصیلی (پایان نامه) است و تعداد واحدهای تخصصی این دوره 32 واحد می باشد که از این تعداد 4 واحد به پایان نامه اختصاص دارد و 2 واحد نیز اختیاری است. برخی از عناوین واحدهای دروس اصلی و تخصصی این رشته عبارت است از: اصول فقه، فقه خانواده، حقوق خانواده، قواعد فقه، آیین دادرسی ویژه خانواده، حقوق تطبیقی خانواده، تعارض قوانین در دعاوی خانوادگی از جنبه داخلی و بین المللی، جامعه شناسی خانواده، تعلیم و تربیت در خانواده و متون حقوقی به دو زبان عربی و انکلیسی.